GOSPODARKA EKONOMIA NOWE TECHNOLOGIE
Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Mięsożerne bakterie w Bałtyku

22 czerwca 2020, 23:00 / źródło: opracowanie autorskie / zdjęcie: pixabay
Mięsożerne bakterie w Bałtyku

Sezon wakacyjny zbliża się wielkimi krokami. Dla wielu Niemców jednym z ulubionych kierunków wypoczynku jest Bałtyk. Tam jednak, oprócz pięknej słonecznej pogody, mogą się pojawić niebezpieczne bakterie – przecinkowce.

Śmiertelne zagrożenie

Niektóre gatunki przecinkowców są chorobotwórcze i mogą stanowić ogromne zagrożenie dla turystów wypoczywających nad Bałtykiem – ostrzega niemiecka stacja „Deutsche Welle”. Kontakt z nimi może być nawet śmiertelnie niebezpieczny. Do tej pory bakterie występowały w wodach tropikalnych, od kilku lat coraz częściej pojawiają się nad Bałtykiem.

Groźne bakterie a zmiana klimatu

Jak podaje „Berliner Zeitung” liczba infekcji może wzrosnąć w nadchodzących latach z powodu globalnego ocieplenia. Według Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR- Das Bundesinstitut fuer Risikobewertung) temperatura wody powyżej 20 stopni C daje idealne warunki do rozwoju bakterii. Zwłaszcza w Morzu Bałtyckim, które do tej pory było dość chłodne, ryzyko wzrasta. „Warunki tutaj są szczególnie korzystne dla dwóch gatunków bakterii, które powodują szczególne problemy: Vibrio vulnificus i Vibrio cholerae non-O1” - powiedział Deutsche Presse Agentur Eckhard Strauch, szef biura konsultacyjnego BfR. Bakterie są szeroko rozpowszechnione na całym wybrzeżu Morza Bałtyckiego, występują również w ujściach Morza Północnego.
Niektóre gatunki przecinkowców mogą wywoływać m.in. poważne zakażenia pokarmowe, w ostatnich latach odnotowano również pojedyncze zgony.

Grupa ryzyka

Bakterie są niebezpieczne dla osób z osłabionym układem odpornościowym, zwłaszcza dla osób starszych. W grupie ryzyka są też osoby zmagające się z przewlekłymi chorobami np. cukrzycą. Jak jednak wynika z obserwacji, na zakażenie najbardziej są narażone osoby z przewlekłą niewydolnością wątroby – ostrzega Instytut Roberta Kocha w Berlinie. U tych osób przecinkowce mogą doprowadzić do zakażeń zagrażających życiu, np. sepsy, czyli zespołu ogólnoustrojowej reakcji zapalnej.

Objawy zakażenia

Deszcze, gorączka, bóle mięśni, wymioty, biegunka, a także zmiany skórne w postaci pęcherzy – to najczęstsze objawy zakażenia.
Zakażenie bakterią może nastąpić w wyniku połknięcia wody morskiej, bądź spożycia zakażonych ryb i owoców morza, które zostały źle ugotowane. Przecinkowce mogą również dostać się do ran podczas kąpieli w morzu.
Infekcje są zwykle leczone antybiotykami.

Uff, jak gorąco

Światowa Organizacja Meteorologiczna ostrzega, że tegoroczne lato może być wyjątkowo upalne, szczególnie na półkuli północnej. Zdaniem naukowców, zagrożenie ze strony tych bakterii będzie wzrastać wraz ze stałym ocieplaniem się klimatu.  Już w 2012 roku międzynarodowy zespół badawczy na łamach „Nature Climate Change” zaznaczał, że Bałtyk jest najszybciej ocieplającym się morskim ekosystemem na świecie. Bakterie rozprzestrzeniają się tym szybciej, im cieplejsza jest woda – każdy wzrost temperatury o 1 stopień oznacza zwiększenie się liczby zakażeń o niemal 200 procent.

Autor: Julia Glapińska

Zapisz się na PolishBrief.pl

Analizy, opinie i wywiady. Gospodarczy skrót dnia.

0 komentarzy

przeczytaj także

© 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone

Zaloguj się

Zapamiętaj mnie Zapomniałeś hasło?

Zarejestruj się

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Polityka Prywatności    AKCEPTUJĘ